Som børn har vi altid fået hjemmelavet rugbrød. Annes rugbrød er blevet til ud fra den opskrift, som vi fik dengang. Nå man bager rugbrød, skal man være opmærksom på hævningen. Dejen kan hæve både for lang tig og for kort tid. Som hovedregel lader vi vore brød hæve i 8-12 timer. Det skal man føle sig lidt frem med, for temperaturen i rummet har indflydelse på hævningen.
Der er ikke noget som nybagt brød med lækkert pålæg. Prøv f.eks. rejesalat med radiser og blegselleri eller høns med spidskål og sprødt skind.Det tager ca. et døgn, før det er færdigt, men det er værd at vente på, og den effektive arbejdstid er ikke lang 🙂
Ingredienser
- 800 g hvedemel
- 800 g rugmel
- 2 spsk salt
- 16 dl koldt vand
- surdej
Dag 2:
- 1 hvidtøl (vand kan også bruges)
- 600 g kerner efter eget valg
- 3 spsk maltsirup
Antal personer:
Recipe Notes
Dag 1:
- Mel, rugmel, salt, surdej og vand puttes i en stor skål.
- Ælt det godt igennem, dæk skålen til med film.
- Lav nogle huller i filmen, og stil dejen til hævning i ca. 12 timer.
Dag 2:
- Tilsæt hvidtøl, maltsirup og kerner og rør grundigt i dejen.
- Tag surdej fra til næste gang! Put den i et glas, og stil den i køleskabet.
- Fordel dejen i to rugbrødsforme.
- Bages 1 time ved 100 grader, herefter skrues ovnen op på 200 grader, og brødet bager yderligere 1 1/2 time.
- Brødet tages ud og afkøles på en bagerist.
Del denne opskrift
Merete Ravens skriver
Hej Anne. Hvis man skal starte helt forfra med en surdej – kender du da en god opskrift? Hilsen Merete
Anne_Daus skriver
Hej Merete
Det er lidt bøvlet, men du kan sagtens få surdej af mig 🙂
Kh Anne